Polévka s knedlíčky (Jouvarlakia Avgolémono)
Potřebujeme: 250 g mletého tučného skopového masa (možno nahradit vepřovým či hovězím masem), 3/4 l vody, lžíci rýže, 2 mrkve, cibuli, 1/2 celeru, kousek petržele, sůl, kopr, petrželku, vejce, 1/2 citronu, hladkou mouku.
Maso propracujeme s rýží a přidáme trochu sekaného kopru, petrželku a sůl. Ze směsi uděláme knedlíčky a obalíme je v mouce. Zeleninu dáme vařit do osolené vody, když začne voda vřít, vhodíme knedlíčky a vaříme, až je rýže v knedlíčcích měkká. Z bílku ušleháme pěnu, žloutek osolíme, přidáme citrónovou šťávu, zamícháme, přidáme do pěny, promícháme s naběračkou zchladlé polévky, nalijeme do teplé polévky a zamícháme.